Gyakran Ismételt Kérdések

Ügyfeleink a következőket kérdezték leggyakrabban

Mi a különbség okos és hagyományos napelem rendszer között?

A napelemes rendszerben minden napelem modul (más néven: tábla, panel) egyedi teljesítménnyel működik. A panelek teljesítménye azonos, ám a ténylegesen leadott teljesítmények között lehetnek eltérések, pl.: szennyeződés, vagy árnyékolás miatt egyik-másik panel teljesítménye csökkenhet. A hagyományos inverter használatával a leggyengébb modul az összes többi modul teljesítményét lecsökkenti, ugyanis ebben a rendszerben a leggyengébb modulhoz igazodik a többi modul teljesítménye is. Azonban az okos inverter használatakor a rendszer minden panelje a maximumon teljesít és csakis kizárólag az árnyékolt panel teljesítménye alacsonyabb. Ennek következtében az egész rendszer mindig a legjobban teljesítsen.

Mi a különbség napelem és napkollektor között?

A kettő egymástől teljesen különböző rendszer, azaz két különböző technológiáról van szó napelem és napkollektor esetében. A napelem esetében a napsugárzás villamos energiává alakítható, a napkollektor segítségével pedig hőt nyerhetünk a napsugárzásból. Olvassa el, hogy milyen előnyei vannak egy napelemes rendszernek.

Mekkora napelemes rendszerre van szükségem? Milyen adatokra van szükségem, hogy ki tudjam számolni a rendszer méretét? Mennyibe fog kerülni?

A napelemes rendszer méretét első sorban az éves elhasznált villamos energia mennyisége határozza meg, vagy a tervezett össz fogyasztók álltalt elhasznált éves energiamennyiség. A rendszer méretezése függ még a tetőfelület méretétől (m2), ugyanis ez mondja meg, hogy panel fér el a tetőn. Továbbá befolyásolja még a tető tájolása és dőlésszöge is, hogy hova helyezhetőek el a panelek. Forduljon hozzánk bizalommal ingyenes kalkulációért.

A napelemes rendszert elfogja bírni a tetőm? Kérnem kell statikai véleményt üzembehelyezés előtt?

A helyszíni felmérés során kollégáink többek között a tetőszerkezet állapotát is megvizsgálják. Amennyiben azt állapítják meg, hogy a szerkezet nem megfelelő, azt minden esetben jelzik az Ön számára.
A napelem súlya a tartószerkezettel együtt átlagosan 20-25 kg, ami négyzetméterenként 11-15 kg többletterhelést jelent. Pontos választ, csak a helyszínre érkezve tudunk adni, de valószínűleg ha a tetőszerkezet gerendái szélesebbek mint 6 cm, akkor a tető valószínűleg elbírja a napelem rendszer súlyát.

Jelenleg visszatápláló napelemes rendszerem van. Áramszünet esetén termelnek-e a napelemeim?

A napelemeket sorba kötve nagyfeszültségű egyenáramot nyerünk, melyet egy inverterrel 230 V-os váltóárammá alakít. Ha hálózati feszültség kimaradás van, akkor a napelemes rendszer nem táplálhat vissza a hálózatba energiát.
Ilyenkor biztonságtechnikai okokból az inverter azonnal lekapcsol, így a napelemek nem termelnek áramot és nem is táplálnak vissza a hálózatba.

Elköltözöm, eladom a házam. Mi lesz a napelemes rendszeremmel?

Nem érdemes leszereltetni a napelemes rendszert és úgymond "átvinni" másik ingatlanra, mivel az az adott ingatlanra van méretezve. De ingatlan értékét növeli, ezért eladásnál ez beszámítható az ingatlan árába.

Kell a napelemeket karbantartani?

A lakossági használatra tervezet napelemes rendszerek nem igényelnek karbantartást. A rárakódott esetleges szennyeződéseket az esővíz lemossa. A rátapadt szennyeződés (por, pollen, falevelek, stb.) valóban csökkenti a beáramló fény mennyiségét, azonban egy kiadós eső ezen sokat segíthet. 
Amennyiben mégis szükséges, a tisztítást elvégezheti Ön is, feltéve, hogy ez nem balesetveszélyes.
FIGYELEM: A sima csapvíz, vagy kútvíz nem alkalmas a napelemek lemosására, mert ásványi mikrorészecskéket tartalmaznak, amelyek szintén lerakódnak a napelemekre - vízkő. Esetenként érdemes ezt szakemberre bízni!

Többet termel a napelemes rendszer, mint amennyit elhasználok, hogy történik az elszámolás a szolgáltatóval?

A rendszer kivitelezése után az áramszolgáltató egy két irányú, úgynevezett ad-vesz mérőórát szerel fel az ingatlanra. Ez a mérőóra külön-külön számolja a felhasznált és a napelemmel termelt villamos energia mennyiséget. A szolgáltató a kettő különbségét számlázza ki. Ha az éves elszámolási időszakban a napelem által termelt energia több mint a vételezett (elhasznált) mennyiség, a különbözetet az illetékes szolgáltató számla ellenében megtéríti, az aktuális árfolyamon rendszerhasználati díj nélkül. 

Milyen tájolású tetőre lehet napelemeket tenni?

A legoptimálisabb tájolás a déli-délnyugati. Ezen kívül az összes irány jó választás lehet a rendszer telepítéséhez, kivéve az északi, észak-keleti és észak-nyugati tájolást.  Az okos napelem rendszerünk lehetővé teszi az egyszerre többféle fekvésű telepítést is. 

Jégeső és napelem - Baj lesz?

A napelemeket egy külső edzett üveglap védi, ami a normál időjárási körülményeknek mindenképpen ellenáll, sőt annál még többet is kibírnak.

Köthetek biztosítást a napelemre?

Igen, új biztosítást is köthet, de a már meglévő lakásbiztosítását is átdolgoztathatja biztosítójával. 

Milyen "papírmunkára" van szükség napelemes rendszer telepítésekor?

Az energiaszolgáltatóhoz (E-on, ELMŰ, stb) a következő dokumentumokat kell benyújtani elbírálásra: igénybejelentő és csatlakozási dokumentáció. Az elbírálás után kezdődhet a napelemes rendszer telepítése, amelyet a készre jelentés követ. Ezután szerződésmódosításra lesz szükség az áramszolgáltatóval, a mérőóra csere kapcsán.

 

Termelnek a napelemek télen energiát?

A modern napelemeknek köszönhetően a rendszer télen is termel energiát, de csak akkor ha süt a nap. Verőfényes téli napsütésben akár többet is termel a nap mint egy őszi borult időjárási körülmények között. Mindaddig, amíg hó borítja a paneleket, nem lesz termelés. A külső üvegborításról a hó könnyedén lecsúszik, főleg az ideális 30-40 fokos dőlésszög esetén.

Fűthetek napelemmel?

Igen, ha valamilyen elektromos fűtőberendezést használ, amelynek az áramellátását napelem rendszer által biztosítja. Az optimális megoldás kiválasztásához kérjen ajánlatot, vagy írjon nekünk e-mailt a ventiszol@ventiszol.hu címen.

Hogyan zajlik a napelemes rendszer telepítése?
  1. Első és legfontosabb lépés a tartószerkezet és a tartó sínek felszerelése az előzőleg meghatározott helyekre
  2. A napelemtáblákat ezekehez rögzítjük.
  3. Felszerelésre kerül az inverter, majd bekötik a rendszert.
  4. A folyamat vége a villanyóra csere, ezután üzemképes a rendszer.
Hogyan működik a napelem?

Erről szóló írásunkat, itt olvashatja: napelemes-rendszerek-epitese